Tensip Zaptı <
CEZA DAVALARINDA TENSİP ZAPTI NEDİR?
0 Yorum
65020
11-06-2022

Bir ceza tahkikatı, öncelikle soruşturma ile başlar. Yapılan soruşturma neticelendiğinde ve şüpheli veya şüpheliler hakkında kamu davası açılmasına soruşturma savcısı karar verdiğinde, iddianame hazırlar ve bu iddianameyi görevli ve yetkili mahkemeye sunar. 


Görevli ve yetkili mahkeme veya hakimlik, soruşturma savcısı tarafından gönderilen iddianameyi CMK md. 174 gereği inceler ve eğer iddianamenin iadesini gerektirir bir durum görmez ise, kamu davasının açılmasını sağlar. 


İşte, soruşturma dosyası artık görevli ve yetkili mahkemede bir esas numarası alarak, kaydedilir. Artık soruşturma, yargılamaya dönüşmüştür. 


Fakat, soruşturma dosyasına görevli ve yetkili mahkeme tarafından sadece bir esas numarası verilmesi yeterli değildir. Soruşturma dosyasını inceleyen mahkeme veya hakimlik makamı bir dizi kararlar almak zorundadır. İşte yapılan tüm bu işlemlerin yazıldığı tutanağa "Tensip Zaptı" veya "Tensip Tutanağı" adı verilir.


- Eğer sanık (soruşturmada "şüpheli" sıfatına sahip olan kişiler tensip zaptı ile birlikte "sanık" sıfatını alırlar) tutuklu ise, sanığın tutukluluk hali üzerine bir karar verilmesi zorunludur. Mahkeme eğer tutuklu sanığın tahliyesine karar verirse bu duruma "Tensiple Tahliye" denilir. 


tensiple tahliye

 


- Eğer yargılama basit yargılama usulü ile yürütülmeyecekse (basit yargılama usulünde celse açılmaz) duruşmanın bırakılacağı tarih (duruşma tarihi-celse tarihi) belirlenir.


- Sanık tutuklu değil veya tensiple tahliye edilmiş ise, sanığa, varsa mağdura, dinlenilmesi gereken tanıklar var ise bu tanıklara duruşma gününün tebliği için karar alınır. 


- Eğer sanık tutuklu ise, duruşma gününde mahkemede hazır edilmesi için veya eğer SEGBİS ortamından katılacak ise duruşma tarihi ve saatinde SEGBİS ile katılması için cezaevi müdürlüğüne yazı yazılır. 


- Kurumlara yazı yazılması gerekiyorsa bu yazıların yazılması, yazılan yazılar olup da cevap verilmeyenler var ise cevapların mahkemeye gönderilmesi için müzekkereler hazırlanması için kararlar alınır. 


Kısaca "Tensip Zaptı", duruşmaya bir hazırlık aşamasıdır. Duruşma gününde / celse tarihinde incelenmesi gereken tüm hususların eksiksiz hazır olması için mahkeme veya hakimlik makamı tüm kararlarını tensip ile yapar. 


Son olarak dikkat edilmesi gereken husus şudur ki, Tensip Zaptı 1 Nolu Celse gibi görülse de esasen tarafların hazır bulunup yapılan bir celse/duruşma değiltdir. 


 

Site Etiketleri: Adana Ceza Avukatı Adana Boşanma Avukatı Adana Avukat Adana Ağır Ceza Avukatı Ceza Avukatı Adana Avukat Boşanma Avukatı Ağır Ceza Avukatı

YORUM GÖNDER

ZİYARETÇİ YORUMLARI

BENZER KONULAR

Adli Sicil Kaydı ve Arşiv Kaydı Silinir Mi?

Aile Konut Şerhi

ANLAŞMALI BOŞANMA VE BOŞANMA PROTOKOLÜ

ATATÜRK ALEYHİNE SUÇLAR

BOŞANMA DAVALARINDA MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT

BOŞANMA DAVASI

GÖREVİ YAPTIRMAMAK İÇİN DİRENME SUÇU

7406 SAYILI KANUN İLE TCK'DA VE BİR KISIM KANUNLARDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

CEZA DAVALARINDA TENSİP ZAPTI NEDİR?

TENSİPLE TAHLİYE NEDİR?

ESAS HAKKINDA MÜTALAA NEDİR?

İŞLENEMEZ SUÇ

MEŞRU SAVUNMA

ORGANİZE SUÇLULUK

SUÇUN DEREBEYLERİ

CEZA AVUKATININ YOL HARİTASI

KASTEN ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS SUÇU

SUÇA YARDIM ETME

TCK MD 1 - CEZA KANUNUNUN AMACI

TCK MADDE 267 İFTİRA SUÇU

YAĞMA (GASP) SUÇU

UYUŞTURUCU VE UYARICI MADDE TİCARETİ YAPMA SUÇU

TEFECİLİK SUÇU ÜZERİNE

TUTUKLAMA NEDİR?

HİÇ KİMSE KONUŞMAYA ZORLANAMAZ!

CEZA KANUNLARINI BİLMEMEK MAZERET DEĞİLDİR

BOŞANMA DAVALARINDA CİNSEL KUSUR İDDİALARI

KISITLAMA KARARI VE AVUKATIN HAKLARI

CEZA YARGILAMASINDA SONRADAN DEĞİŞEN - ÇELİŞEN İFADE

YARGITAY KURAL OLARAK MADDİ VAKIA DENETİMİ YAPAMAZ

CİNSEL SUÇLARDA NASIL BİR AVUKATA İHTİYACIN VAR?

SUÇ İŞLEMEK AMACIYLA ÖRGÜT KURMA SUÇLARINDA HİYERARŞİ VE İSPAT SORUNU BİR KARAR İNCELEMESİ

TERK SEBEBİYLE BOŞANMA DAVASI

EVLİLİKTE ÇOCUĞU KORUMAK İÇİN TEHDİT - BOŞANMA

HUKUKUN YASAKLADIĞI PUSULA: SUÇ YOLU (ITER CRIMINIS)

KASTEN ÖLDÜRME SUÇLARINDA TAHRİK

EŞİNE ŞEREFSİZ DEMEK BOŞANMA SEBEBİ Mİ?

CEZA SORUŞTURMASI VE YARGILAMASINDA AVUKATIN YERİ VE ZORUNLU-İSTEĞE BAĞLI MÜDAFİLİK